zondag 23 mei 2010

Interessante clinic van Bob Boverman

Zoals ik al eerder had aangegeven, stond er zaterdag een clinic van Bob Boverman op het programma. Ton organiseert wel vaker iets voor het trainersgilde van Just Run. Soms puur sociaal, soms met een inhoudelijk element. Dit keer had hij mede-Almeerder Bob Boverman uitgenodigd. Bob heeft een indrukwekkend cv en een enorme hoeveelheid praktijkervaring dus dat alleen al maakte het de moeite waard. Daarnaast is het altijd leuk om met de andere trainers iets samen te doen.

Bob heeft hij in z'n trainingstheorie een aantal elementen die mij zeer aanspreken. De presentatie en daarop volgende workout waren dus zowel leerzaam als een bevestiging voor m'n eigen aanpak. Het gaat te ver om alle behandelde onderdelen te benoemen, maar hierbij een paar punten die voor mij belangrijk waren:
* middenvoetlanding zorgt voor minder impact / piekbelasting dan de haklanding (die het lichaam haaks op de voorwaartse beweging zet)
* loop met het bovenlichaam iets naar voren maar niet te ver (vallen richting de horizon, niet richting de grond)
* loop met korte pas (zo'n 90 passen per minuut)
* loop ritmisch
* aandacht voor ontspanning in de schouders/armen (leuke oefening: lopen met armen als vliegtuigvleugels, daarna laten vallen en vanuit die ontspanning weer arminzet)
* loop met 'voorwielaandrijving' (draaiende beweging knie/voet met name voor de romp, niet achter).
* train gevarieerd: ga de natuur in, neem bospaden, heuvels/bruggen mee

Aardig om te merken dat met het lopen op m'n Free's ik al 'vanzelf' ben overgeschakeld op een middenvoetlanding, het lopen met korte pas (inderdaad: zo'n 90 passen per minuut), het ritmisch lopen en de voorwielaandrijving. Technieken die ik de komende tijd er verder wil inslijpen. Daarnaast is het natuurlijk ook aardig om wat elementen als trainer mee te nemen in de loopscholing en andere trainingsvormen.

Geen opmerkingen: