zaterdag 24 september 2011

Natural running (1): twee basisprincipes

Ik wil de komende tijd een aantal blog posts besteden aan 'natuurlijk lopen'. Zowel om m'n eigen visie hierover aan te scherpen en vast te leggen als om dit te delen. Elke post zal over een ander onderwerp gaan. Bijvoorbeeld: lichaamshouding, pasfrequentie, loop efficiëntie,transitie (overstappen naar andere loopstijl) en schoeisel. Ik zal proberen een aantal posts praktisch te maken (voor wie er direct wat mee wil doen) maar deze eerste post gaat over twee basisprincipes.

Het fundamentele uitgangspunt voor natural running is dat de mens vanuit de evolutie een lichaam heeft ontwikkeld dat gespecialiseerd is in langdurig hardlopen t.b.v. de jacht. Dat blijkt uit de structuur van botten, pezen en spieren, de wijze waarop longen werken, warmteregulatie, etc.. Een groot uithoudingsvermogen, gekoppeld aan het vrij hebben van 2 armen en handen (voor het meenemen van drinken en het dragen van wapens tijdens de jacht) waren van essentieel belang voor het voortbestaan.
Dat betekent dus ook dat hardlopen voor de mens een natuurlijke lichaamsactiviteit is.
Belangrijk is daarbij wel om onderscheid te maken tussen 'de mens' en 'een mens'. Het feit dat 'de mens' gemaakt is om hard te lopen, wil niet zeggen dat een 40 jarige stadsmens met 10 kilo overgewicht en 20 jaar inactiviteit 'gemaakt' is om van de ene dag op de andere de betonnen fietspaden als jachtgebied te te gebruiken voor een marathon. Het betekent echter wel dat deze persoon in aanleg tot langdurig hardlopen in staat is. Het lichaam (en de geest) zal alleen tijd nodig hebben om weer in een 'natuurlijke' staat te komen.

Een ander belangrijk principe is de focus op efficiëntie en daaraan gekoppeld: luisteren naar je lichaam (body sensing). Efficiëntie is een sleutelterm bij 'natural running'. Het zorgt er voor dat je geen energie verspilt, je hartslag bij een bepaalde snelheid zo laag mogelijk blijft, je minder snel geblesseerd raakt, je harder kan lopen met dezelfde inspanning, etc. Uithoudingsvermogen heeft alles te maken met efficiëntie.
Je kan echter alleen maar efficiënt lopen als je kan aanvoelen hoe je loopt. Als je voeten niet doof zijn voor de ondergrond en als je signalen van zowel je lichaam als omgeving kan en wil vertalen naar aanpassing aan je loopstijl. Alleen dan kan je efficiënt worden en blijven. Voor de oermens betekende dat het verschil tussen het wel en niet vangen van een prooi. En hoewel efficiëntie nu geen verschil meer maakt tussen leven en dood, zorgt het wel voor optimalisatie van een prestatie,voor het makkelijker blessurevrij blijven en dus en voor het meer en langer kunnen genieten van het hardlopen.

6 opmerkingen:

johannesdeloper@hotmail.com zei

Hallo Arjan,

Ik heb zojuist je blogs over mininimalistisch lopen gelezen. Waarom ben je nooit echt blootvoets gegaan? Ik ben goed een half jaar geleden begonnen met lopen op nike Free 2.0. Vrijwel tegelijkertijd ook op het strand begonnen met op blote voeten lopen. Vooral mijn voetbed moest daar aan wennen. Toch lukte het vrij snel dit uit te bouwen ook op onverharde paden en later op asfalt. Na 3 maanden Nike 2.0 heb ik daarop een marathon op onverhard terrein gelopen. Blootsvoets lukt het me nu 10km op niet te ruw asfalt lopen. Ondertussen loop ik ook al weer een tijdje op fivefingers, langste afstand 32km, over 3 weken ga ik waarschijnlijk een marathon daarop lopen. Ik heb vooral goed een aantal youtubefilmpjes bestudeerd, loop met pasfrequentie 180 en met een tussenvorm van midvoets en voorvoetslanding. Het ging eigenlijk allemaal redelijk vanzelf en geleidelijk.

Arjan Schalken zei

Hallo J, ik heb in het voorjaar een paar keer op blote voeten hardgelopen (tot 10 km) en vorig jaar ook meerdere keren. Maar het is geen vast onderdeel van m'n looptraining.
Ik merkte wel bij mezelf dat ik erg op de ondergrond gericht ben (glas en andere scherpe voorwerpen) bij het op blote voeten lopen en daardoor minder ontspannen loop. Maar nu ik de meeste trainingen op Merrel's loop, komt misschien het moment dat ik als volgende stap ook weer vaker op blote voeten ga lopen. Meedoen aan het NK (10 of 21) lijkt me aardig, maar dan wel op Merrel's.
Mocht je nog tips hebben op basis van je eigen ervaring, dan hoor ik ze graag!

Frunning zei

Hoi Arjan, leuk te zien dat ook jij hier op een mooie manier aandacht geeft aan barefoot-style hardlopen.
Ik ga er vanavond eens even rustig voor zitten (op dit moment verwacht m'n baas dat ik m'n aandacht aan andere zaken besteed…).
leuk ook te zien dat je mee wil gaan doen aan het NK, vorig jaar hebben we dat met enkele partijen gezamenlijk georganiseerd en uiteraard hopen we dit jaar op een nog leuker vervolg!

Groeten, Marc van Frunning

johannesdeloper@hotmail.com zei

Ik heb de overtuiging dat de manier van BF lopen je heel natuurlijk en economisch laat lopen. Als je dan in minimalistische schoenen gaat lopen, heb je daar behoorlijk profijt van. Ik denk dat je schoenen ondergeschikt moeten zijn aan je looptechniek. Schoenen moeten niet je looptechniek bepalen, maar je looptechniek bepaalt in welke schoenen je kunt lopen.
Ik loop nu ook gewoon op redelijk donkere wegen. Glas is niet echt een issue, kom je maar weinig tegen. In 400km heb ik 1x een splintertje uit mijn voet moeten peuteren.

johannesdeloper@hotmail.com zei

dat splintertje was een heel klein steentje, geen glas.

Arjan Schalken zei

@Marc: welkom op m'n blog! Hebben jullie een verwachting mbt aantal deelnemers aan 10 km en 1/2 marathon?

@J: helemaal eens met voordeel van natuurlijk en economisch lopen. Dat kan zowel via BF lopen als met minimale schoen. Schoen ondersteunt techniek en niet andersom.
1 splinter per 400 km valt me erg mee. Misschien is de openbare weg minder bezaaid met glas, steentjes, etc. dan je zou denken en zit het meer tussen de oren. Maar ondertussen voelt lopen op m'n Merrel's ook erg goed terwijl ik merk dat voor tempo's / interval de 3.0 nog z'n voordelen heeft.