zondag 28 augustus 2011

Boek review: Hardlopen, een wereldgeschiedenis

Zomervakantie betekent niet alleen tijd voor het maken van lange duurlopen, maar natuurlijk ook voor het lezen van boeken. Eerder dit jaar had ik iemand al een keer 'Hardlopen, een wereldgeschiedenis' kado gedaan, reden genoeg om het ook voor mezelf aan te schaffen. Zoals de titel al suggereert wordt in het boek de wereldgeschiedenis van het hardlopen beschreven. Van hardlopen voor de jacht tot de olympische spelen en van lopende farao's tot mafiapraktijken tijdens wedstrijden in Australiƫ.
Hoewel het boek veel feitjes bevat heeft het ook een sterk anekdotisch karakter. Het verhaal 'dwars door Amerika', over een soort 'tour de france' voor hardlopers in 1928, zou zich zo lenen voor een film. Aardig is ook dat in veel verhalen aandacht wordt besteed aan trainingsmethoden en de wijze waarop de maatschappij aankijkt tegen hardlopen.

Er zijn genoeg boeken waarin geschiedkundige en maatschappelijke aspecten van het hardlopen aan bod komen, zoals de al eerder in m'n blog besproken 'De Geboren Renner' en 'Lore of Running', maar ook 'De mens als duurloper' van Jan Knippenberg. 'Hardlopen, een wereldgeschiedenis' voegt daar meer dan voldoende aan toe.
Enig minpuntje: auteur Thor Gotaas noemt en beschrijft een groot aantal hardlopers die impact hebben gehad op de hardloopgeschiedenis. Een Nederlandse loper ontbreekt daar waar bijvoorbeeld Fanny Blankers-Koen (verkozen tot internationaal atlete van de 20e eeuw) genoemd had mogen worden.

Geen opmerkingen: