zaterdag 28 augustus 2010

Een zomervakantie vol hardlooptheorie en praktijk

Terug van twee weken vakantie in Nieuw Haamstede. In de koffer (en vervolgens strandtas) zaten o.a. twee loopboeken: het bekende 'Chi Running' van Danny Dreyer en een boekje genaamd 'Meditatief hardlopen' van Michael Bauer. Daarnaast had ik me voorgenomen een aantal mooie routes te lopen door het duingebied nabij ons huisje en het bosgebied bij Westenschouwen. Deels op schoenen, deels blootvoets. En mocht ik nog geen overdosis looptheorie hebben dan lag er thuis nog dvd materiaal te wachten over Pose Running en Evolution Running.

Inmiddels is de vakantie afgelopen (zeer relaxed), zijn de routes gelopen (prachtig), de boeken gelezen (inspirerend) en de dvd's bekeken (leerzaam).
Voor wie een mooie looplocatie zoekt: het bos bij Westenschouwen is perfect. Zand- en bospaden wisselen elkaar af op dit glooiende parcours en je loopt zo vanuit het bos het strand op (wel eerst een stijle strandopgang nemen). Ook routes rond het duingebied van Nieuw Haamstede en Renesse zorgden er echter voor dat ik elke keer weer uitkeek naar een volgende training in de natuur.
Het genieten van het lopen 'in het nu', luisteren naar het lichaam en het aarden met de ondergrond (zeker op blotevoeten) pasten goed bij de meegenomen loopboeken. 'Meditatief lopen' is zeker geen 'must read' maar wie een keer wat anders wil dan een technisch loopboek en ook vindt/voelt dat lopen goed is voor 'de ziel' (of dat wil ontdekken), vindt zeker een aantal interessante hoofdstukken.

Chi Running is van een andere orde: het is een complete looptheorie en filosofie. Eentje die wezenlijk verschilt van de BK methode (die door de KNAU wordt gehanteerd tijdens de trainerscursussen en daarmee binnen Nederland de 'gangbare' methode is).
Ik geloof niet dat er een perfecte looptheorie is voor alle lopers: het maakt nogal uit of je traint voor een 800 meter onder de 2 minuten op de baan, je als starter 30 minuten wil volmaken, een 10 km onder de 45 minuten wil lopen of mikt op je eerste stadsmarathon. En dan zijn er ook nog de vele verschillen in lichaamsbouw en -gewicht.
Maar wat me bij Chi Running in ieder geval aanspreekt zijn de ideeen over korte pas, anticiperen op de zwaartekracht, landen onder het lichaam en het zoeken naar ontspanning in de loopbeweging. Aspecten die ook 'vanzelf' op m'n Free's op z'n plaats vielen. De middenvoetlanding zie ik bij mezelf wel terug als ik zeer ontspannen een lange rustige duurloop doe maar meestal land ik toch op de bal van m'n voet. Wat dat betreft sprak de DVD over 'evolution running' me erg aan, waarbij omdat je meer op de bal van je voet landt, je ook gebruik maakt van de elasticiteit van je gestel. Zaken die ook bij Pose en BK naar voren komen. Maar ik moet bekennen dat ik na het lezen van Chi Running nadrukkelijker bezig ben met houding (hoofd, schouders, romp, bekken), luisten naar het lichaam (body sensing) en ontspanning. Aardig daarbij om te merken dat pijntjes tijdens het lopen verdwijnen als je de ontspanning vindt en weer 'netjes' gaat lopen.

Nu de vakantie is afgelopen, is het zaak om de opgedane inspiraties mee te nemen in het lopen. Dat zal niet zo moeilijk zijn: ik heb voor m'n verjaardag een workshop barefoot running gekregen en de komende maanden staan een aantal leuke loopevenementen op het programma: de Fish Potato Run, dam tot dam loop, 1/2e marathon van Amsterdam en de zevenheuvelenloop.

Geen opmerkingen: