zaterdag 5 november 2011

Natural running (2): de schoen

Je loopschoen heeft grote invloed op je looptechniek. Wie dus wil werken aan z'n looptechniek zal ook moeten nadenken over het geschikte type loopschoen. In de gemiddelde hardloopspeciaalzaak zie je inmiddels steeds meer loopschoenen die verkocht worden onder het label 'barefoot', 'minimal' of 'natural' running. Op zich zijn deze labels niet zo spannend. Belangrijker is om te bedenken wat je visie is op je (gewenste) looptechniek en op welke wijze je ondersteund wilt worden. Hieronder een aantal belangrijke kenmerken en verschillen.
Kenmerken van een loopschoen zijn o.a. demping (dikte, materiaal zool), ondersteuning en correctie (flexibiliteit materiaal, wel/geen blok), gewicht (eigenlijk een afgeleide van materiaal maar wel belangrijk) en helling (dikte zool onder hak - dikte zool onder voorvoet).

De traditionele hardloopschoen kan je typeren als: veel demping, veel ondersteuning, indien nodig met correctie, zwaar en met een forse helling (dikte zool onder hak beduidend groter dan dikte zool onder voorvoet).

Sinds een paar jaar zie je de opkomst van loopschoenen die precies het tegenover gestelde beogen: geen demping, geen ondersteuning, geen correctie, licht en zonder helling ('zero drop'). Meest bekend: de vibram five finger. Zelf heb ik de Merrell Trail Glove. Dit kan je barefoot schoenen noemen. En voor degenen die vinden dat barefoot alleen blootvoets kan: noem het minimalistische schoenen.

Tussen beide type schoenen in, zie je een nieuwe interessante trend ontstaan waarbij vanuit verschillende visies een balans wordt gezocht tussen beide extremen. Nike was met de Nike Free een belangrijke eerste speler. De Free kenmerkt zich als redelijk licht, redelijk flexibel, zeer beperkte ondersteuning (zie bijv. de hiel in de nieuwe Free 3.0), geen correctie maar door de opbouw van de hak wel met enige demping en enige helling (zool bij de hak is dikker dan zool bij de voorvoet).
Daarnaast zie je in dit segment schoenen van bijv. Newton (diverse modellen) en K-Swiss (Blade Light). Die hebben t.o.v. de Free minder helling (bijna zero drop), zijn ook licht, hebben ook geen correctie maar hebben een zooltechnologie gericht op demping en de opbouw om de hak/voet zorgt voor ondersteuning (meer dan bij de Free).
Daarmee loopt bijv. een Blade Light beduidend anders dan een Free 3.0. En beiden lopen weer totaal anders dan een VFF.
Maar zowel dit type schoen als de barefoot / minimalistische schoen helpen je bij een natuurlijke looptechniek met elementen als een midden- of voorvoetlanding, een hoge pasfrequentie en een ontspanning en lichte loopstijl.

Zelf heb ik al twee jaar de traditionele loopschoen in de ban gedaan. En na de marathon van Amsterdam ben ik ook gestopt met trainen op de Free 5.0. Maar een combinatie van m'n Merrell Trail Glove en een nieuw paar Free 3.0 (versie 3 die op een paar punten toch weer afwijkt van versie 2) is voor mij ideaal.

Geen opmerkingen: